ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Tο  Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Tο 1879 ορίστηκε ο Ιωάννης Φωκιανός στην θέση του διευθυντή και λόγω της πολύ σημαντικής προσφοράς του στην ενσωμάτωση της γυμναστικής στο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας στην μέση εκπαίδευση, το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών μετονομάστηκε τιμητικά σε «Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών ο Ι. Φωκιανός». Βρίσκεται στο χώρο του Ζαππείου στην Αθήνα απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν κτίρια 1000 τετραγωνικών μέτρων περίπου χώρων άθλησης, γραφείων , αποδυτηρίων, αποθηκών και άλλων βοηθητικών χώρων και ανοιχτό υπαίθριο χώρο 3 στρεμμάτων περίπου. Το γυμναστήριο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο Ιωάννης Φωκιανός, υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες γυμναστές, συγγραφέας αθλητικών βιβλίων και σημαντικός παράγοντας του ελληνικού αθλητισμού από τη δεκαετία του 1870 και έως το τέλος του αιώνα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1845 και τη δεκαετία του 1860 σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ταυτόχρονα, υπήρξε μαθητής του Γεωργίου Παγώνα και του Iουλίου Ένιγκ στο Δημόσιο Γυμναστήριο, στη συνέχεια έγινε βοηθός τους και μετά το 1868, τους διαδέχτηκε στη διεύθυνση του γυμναστηρίου.  Το 1875 παραιτήθηκε από τη θέση του και έφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου τοποθετήθηκε γυμναστής στα σχολεία της ελληνικής κοινότητας της πόλης, που είχαν ιδρυθεί με τη βοήθεια του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων.

Το 1878 ο Φωκιανός βρέθηκε και πάλι στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κεντρικού Γυμναστηρίου και την επόμενη χρονιά ο Φωκιανός τοποθετήθηκε διευθυντής. Το 1879 έγινε στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο εκπαιδευτικών συλλόγων που δραστηριοποιούνταν εντός και εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και το ζήτημα της εισαγωγής της γυμναστικής στην εκπαίδευση. Πραγματικά, το 1880 η γυμναστική έγινε μάθημα υποχρεωτικής διδασκαλίας στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ από το 1882 λειτούργησε  η πρώτη Κρατική Σχολή Γυμναστών.  Την ίδια εποχή, αρχές της δεκαετίας του 1880, ο Φωκιανός διορίστηκε επόπτης των κρατικών γυμναστηρίων και δημοσίευσε το Εγχειρίδιον Γυμναστικής, ένα από τα πρώτα βιβλία για τη γυμναστική που γράφτηκαν στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων δημιουργήθηκε ένας μικρός πυρήνας αθλητών γύρω από τον Φωκιανό, δηλαδή θαμώνων του Κεντρικού Γυμναστηρίου, που αρκετά χρόνια αργότερα μετονομάστηκε τιμητικά σε «Φωκιανό Γυμναστήριο». Στον χώρο αυτό, λοιπόν, ο Φωκιανός δημιούργησε την αθλητική «μαγιά» για τη διοργάνωση της τέταρτης Ζάππειας Ολυμπιάδας το 1889, των αθλητικών αγώνων του 1890 και την ίδρυση του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος (1891-1896). Ο Φωκιανός πέθανε ξαφνικά, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.